Codzienna praca w kuchni oznacza obcowanie z bardzo wysokimi temperaturami, parą wodną, wilgocią oraz środkami dezynfekującymi. Ponadto wiele produktów spożywczych pozostawia silne plamy i uporczywe zabrudzenia. Obecne na rynku dekory meblowe są co prawda odporne na większość z tych czynników, natomiast są pewne granice wynikające z właściwości technicznych tych materiałów. Jeżeli chcecie długo cieszyć się swoją nową kuchnią musicie po prostu o nią dbać.
Regularna pielęgnacja zabudowy kuchennej znacznie przedłuża jej życie. Dlatego utrzymujcie swoje kuchnie w higienicznym stanie. Używajcie wyłącznie łagodnych i rozpuszczalnych w wodzie środków czyszczących i dezynfekujących. Używajcie tylko miękkiej szmatki lub gąbki. Nie używajcie ścierek powodujących zarysowania. Natychmiast zmywajcie zabrudzenia. Świeże plamy łatwiej jest usunąć w całości. Kupujcie tylko sprawdzony asortyment do pielęgnacji swojej nowej kuchni, czasami zamienniki mogą uszkodzić dekor.
Porady eksperta marki MEBLISTA:
- Podczas gotowania zawsze dbaj o wietrzenie pomieszczenia, tak aby para wodna nie zbierała się na meblach.
- Zawsze otwieraj zmywarkę z opóźnieniem, odczekaj 15 minut po zakończeniu zmywania naczyń.
- Kuchnia to nie basen, unikaj rozlewania wody i dbaj o środowisko.
- Zadbaj o dobry okap kuchenny, najlepiej jakby był zintegrowany z płytą grzewczą.
- Nigdy nie stawiaj ekspresu do kawy i czajnika pod szafkami wiszącymi.
- Pamiętaj, żeby użyć podstawki do gorących garnków i patelni.
- Sprawdzaj regularnie odpływ kondensującej się wody w lodówce, żeby nie doszło do jego zatrzymania.
- Staraj się nie przesuwać porcelanowych naczyń po blacie kuchenny, unikniesz wszelkich zarysowań.
- Zadbaj o bezpieczeństwo i sprawdzaj regularnie pracę urządzeń AGD.
- Nigdy nie krój bezpośrednio na blacie, zawsze używaj deski do krojenia.